Zonder in technische details te willen treden, vindt u hieronder een vereenvoudigd overzicht van Peppol.
De bewuste “gele gids” bestaat uit 2 lagen
De SML (Service Metadata Locator) en meerdere SMP’s (Service Metadata Publisher).
- De SML bevat het identificatienummer van alle ontvangers aanwezig op het netwerk en in welke SMP alle detailinformatie te vinden is over een bepaalde ontvanger.
- In de SMP staat o.a. het Access Point van de ontvanger en allerhande technische informatie om een goede en veilige werking van het Peppol netwerk te verzekeren.
Access Points zorgen voor de toegang tot het netwerk
Zonder Access Point kan je dus geen facturen verzenden of ontvangen. Heel wat softwarepakketten zijn sterk geïntegreerd met zo een Access Point. Dat maakt het natuurlijk eenvoudiger. Is dat bij jouw softwarepakket niet het geval, dan maak je zelf afspraken met zo een Access Point.
De UBL standaard wordt als basis gebruikt
Om te voldoen aan de Europese standaard EN16931 zijn de Peppol BIS Billing 3.0 specificaties uitgewerkt. Zie http://docs.peppol.eu/poacc/billing/3.0/ voor meer informatie. De Europese standaard EN16931 voorziet ook mogelijkheden om o.a. nationale uitbreidingen te definiëren. Zo een nationale uitbreiding kan nuttig zijn om meer op nationale wetgeving of behoeften in te spelen. UBL.BE is daar een voorbeeld van. Zie https://www.ubl.be/ voor meer informatie. In de SMP vind je welke standaarden een ontvanger ondersteunt. Om interoperabiliteit op het Peppol netwerk te garanderen gelden de Peppol BIS Billing 3.0 specificaties als verplicht te ondersteunen. De andere specificaties zijn optioneel.
De technische standaard die wordt gebruikt voor het verzenden en ontvangen van documenten is AS4. Dat is een open standaard die o.a. gebruik maakt van certificaten om een veilige werking te garanderen.